Ai 10-24 ani? Ești adolescent!

https://www.biodiversitylibrary.org/page/59065730#page/63/mode/1up

 

Oricât de greu vă vine să acceptați, sunteți adolescenți. Studiile moderne zic asta!   “Cu toate că numeroase drepturi juridice încep la 18 ani, responsabilităţile vieţii de adult sosesc în general mai târziu”, estimează Susan Sawyer.

Bun! Și ce faceți cu informația asta?

  1. Nimic, o ignorați. E cam ca aditivul anti-îngheț pentru frânele de camioane. (Ia, acum știți că există și, cel mai probabil, nu vă încurcă /folosește la nimic.) 
  2. Nimic bun. O folosiți ca scuză pentru perpetuarea unor comportamente infantile. No problem! E un timp pentru toate. Și toate au un cost. Dacă va fi, o sa descoperiți asta la timpul potrivit.
  3. Nimic deosebit. Știți asta, viața deja o vedeți altfel decat la 10-12 sau chiar 14-16 ani. ”Creșteți” și vă dezvoltați însă conștient (știind asta) și ajustându-vă comportamentele, înțelegându-vă, iubindu-vă și acceptându-vă trăirile și reacțiile. Vă acordați timp, respect și răbdare, sunteți pregătiți cumva pentru urmatoarele etape. 

Bun! Și, mai departe, ce fac?

  1. Îmi caut activ (conștient si asumat) sau instinctiv modele. Preferabil puternice și cu care mă identific. 

Cum? Și unde? Deschid ochii în jur și-mi aleg oameni care cred ca mă reprezintă, spre care tind, care mi-au transmis siguranță și încredere (mmnu, nu cred ca Poliția Româna se califică) sau pur și simplu care îmi transmit ”ceva”. 

Unde? Oriunde merg, în real life (IRL) sau oriunde aud ceva interesant în media. 

Și? Dacă in timp constat că nu mai e cazul? E normal! Trec mai departe și caut alt model! Unele modele se pot dovedi inadecvate e.g. constat derapaje comportamentale – ca demoazela Ich și pseudocampania de donații pentru Institutul Cantacuzino .

Daca am ales greșit? R: Mergi mai departe! Nu uita sa reții concluziile adecvate, fie ele pozitive sau negative!

Dacă nu mai am ce învăța de la omul ăla? L-am depășit sau ”conținutul lui” e perimat. R: Mergi mai departe! Nu uita sa reții concluziile adecvate, fie ele pozitive sau negative!

2. Atenție! Preferabil nu-mi caut modele dintre cei de vârsta mea, prin grupuri sau mai stiu eu unde !!! 

De ce? Pentru că-s la fel de debusolați ca și mine și se caută și ei!!! E dovedit științific faptul că doi debusolați nu fac cu mult mai bine decât unul. De regulă își validează reciproc fricile și temerile și, în timp, pot consolida fără să vrea, comportamente nesănatoase pentru ei înșiși, sau ceilalți, sau comunitate. (e.g. nevoia de ceartă înaintea luării unei decizii într-un cuplu, gelozia ca formă de iubire)

3. Dacă nu-s sigur pe alegerile mele, ce fac? 

Caut, mă informez, sunt atent, citesc! E imposibil să nu găsesc oameni mișto si să nu mă distanțez la timp de cei insignifianți.

Mai discutăm pe aici!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *