Am greșit drumul! Ce fac?

Acesta e un alt articol din categoria #facem, scris la solicitarea unora dintre voi.

 Ia să ne așezăm noi confortabil pe bordură și să discutăm!

Știi de la curs sau afli acum, că sunt adepta imaginației. Mmmdeci, ia imagineza-ți tu următoarea situație: ești în gară! Ce gară? Aia pe care-o vrei, de preferat să fie una mare și aglomerată! Nu necesar una așa, dar… ajută să imaginezi mai plastic/teatral/exact situația!

Poți să fi ajuns acolo cu 3 ore înainte sau în ultima secundă, nici asta nu e interesant! 

Poți să fi ajuns singur/ă acolo sau condus/ă de cineva sau de o gașcă întreagă. Neinteresant!

Din orice motiv vrei tu, la ora pe care o crezi tu exactă, te sui în tren. Și trenul pleacă! 

În tren te așezi unde vrei tu (pe hol, într-un compartiment, stai în picioare, stai așezat/ă pe scaun sau podea, singur/ă sau alaturi de alte persoane) și faci ce vrei tu (scroll-ezi, asculți muzică, chat, vorbești la telefon, citești, te uiți pe geam sau în pământ, intri în vorbă cu oameni, etc.). Ok? Vizualizezi situația?

Mbon, după 5 min/15 min/30 min/1 oră sau 5, realizezi abrupt că ești în trenul greșit. Bine, e posibil să te facă nașul să realizezi asta, dar nici asta nu e relevant (deși va trebui să platești și amenda, ca un cetățean onest!). 

Și acum întrebarea: ”ce faci?”

 

Ce poți face? Hai să enumerăm rapid variante:

  • Sari din tren – inconștientă și riscantă manevră, în urma căreia  poți ajunge la spital sau morgă… de gustibus! Nu recomand! Pe lumea cealaltă n-am fost să vă împărtășesc experiențe, dar în spitale, particular in cele din .ro, sigur nu e fun!
  • Cobori în prima stație, din momentul în care ai realizat că ești pe drumul necorespunzător, și cauți variante să ajungi pe drumul bun. Ori tren înapoi, în gara de plecare, ori autobuz, ocazie, ori cauți/aștepți un tren care merge în direcția ta… o să te coste și timp și bani… dar ajungi la destinația bună. Poate plătești și amendă, dacă te-a prins nașul…
  • Cobori după prima stație, când realizezi, sau unde îți calculezi că ai o legătură mai bună. Sau pur și simplu unde și pentru că așa ai vrut tu. Cam ca în varianta anterioară, poate costurile sunt mai mari. Sau poate nu!
  • Cobori în ce stație dorești (inclusiv la capătul de linie) și rămâi acolo. Să te plimbi, să vizitezi locurile, să mănânci ceva, poate te și vezi cu vreun(o) amic(ă) din zonă. Poate te îndrepți ceva mai încolo (ore, zile…) spre destinația propusă. Sau poate pur și simplu alegi să schimbi destinația. Ori rămâi acolo unde ai ajuns, ori îți alegi o altă destinație.

Ai vizualizat situația?

Ok. Ne întoarcem la realitatea curentă!

Dintr-un motiv sau altul, a fost alegerea ta, a fost alegerea lor care te-au presat (sper să nu fie asta, dar dacă e, reamintește-ți că pur și simplu atât pot ei) și ai ajuns pe un ”alt drum/într-un alt tren”.

Reține!: nu contează dacă tu ai ales! Oricine are dreptul să facă alegeri neinspirate!  Ai ajuns pe un drum care nu e al tău! Poate fi vorba de o școală, de profesie, de o slujbă, de o relație, etc., alese greșit. Nu contează din vina cui!!! Ce faci? Nu-s ale tale, nu te regăsești, mai mult, te și costă!!! Stai acolo? Călătorind spre o destinație care nu e a ta? 

Dacă alegi să te dai jos dintr-un tren care te duce în altă parte, sau dacă decizi în funcție de inspirația de moment ce  faci concret, de ce n-ai alege aceeași soluție pentru un aspect important din viața ta? 

E greu?

R: Da! Comparativ cu schimbatul trenului, o schimbare importantă în viață e mult mai grea. 

De ce aș face-o? 

R: Pentru că nu-mi place, nu (mai) vreau, nu mă regăsesc, nu-s eu acolo!

Mă costă? Mult mai mult dacă rămân, decât dacă schimb ceva!!!

Schimbările costă. Da! Și suferința emoțională e un cost. Și costă mai mult să faci ceea ce nu vrei, decât să schimbi. 

Îmi dezamăgesc: părinții, mentorii, grupul. Ok! E problema lor! Trăiești pentru ei? Trăiesc ei viața ta? Dacă da… grow-up! Și recitește aici

Dacă ai recitit și nu ești convins(ă)?

R: nu-i bai! E liberul tău arbitru. Tu îți decizi, prin acțiunile tale, traiectoria.

Morala: Da! Orice schimbare fundamentală POATE să doară sau să aducă ceva disconfort. Mai ales când trebuie să te lupți cu prejudecățile tale sau ale altora, dar altfel nu poți vorbi de decizii personale, liber arbitru și maturitate.

Sursa foto 

#profadeCC, #lifehacks, #drumgreșit, #relațiicupărinții, #unpicdepsihologieajută, #devinadultsănătos, #facem

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *