Ce citesc?
R: Orice nu te aștepți! Fac parte din old school! Citesc și înmagazinez. Am memoria plină de informații pornind de la scrisoarea lui Neacșu către fiul său aici, la istorie, geografie, artă, biologie, parenting, etc… pana la bujii de aprindere, văruit sau alte aspecte domestice banale.
Unde citesc?
R: oriunde nu te aștepți!
Adesea îl citesc p-ăsta, de cele mai ei multe ori atunci cand mă adresez vouă public, fie că în sălile de curs, fie aici pe net. Ca să fiu sigură că nu bat câmpii și pot proba științific ce vorbesc. Altfel, discursul meu s-ar apropia periculos de mult de vorbele de colț de stradă sau percepția socială comună (cultura populară = așa se zice/face) care, de prea multe ori, e periculos de departe de știință. Uneori atât de periculos încât poate produce drame, eg., ”să nu faci asta, ce zice lumea?”
Ca să pot avea fluență și discurs, am citit prealabil câteva biblioteci. Încă mai vagabondez pe aici .
Încă îmi place să-mi petrec timpul în librării fizice răsfoind, dar prefer să le achiziționez online când prind discount-uri. Știu! Nu e fair, dar e economic! Pe de altă parte, achiziția fără răsfoire, e riscantă.
Alte dăți, mai merg pe mâna blogurilor de specialitate, aici exemple.
Și așa e riscant, pentru că unele cărți sunt supraevaluate (sponsorizări editoriale???) sau pur și simplu, evaluările țin de percepțiile personale. Aici un blog inteligent.
Cumpăr sau primesc cărți cadou, în urma discuțiilor cu prieteni, amici și cunoștințe cu valoare de expert in domeniu.
Pentru biblioteci, unde îmi petreceam tinerețea, recunosc onest că nu mai am timp fizic. Comand cărți în format fizic și digital. Și le citesc unde și când pot.
Citesc și cărți ale copiilor mei. Câteodata facem concurs de citit. Altădată discutăm despre ele. Altădată producem meme pe baza lor. După chef, timp, spațiu și inspirație.
Citesc și legat de preocupările curente: skincare, artă, design, gătit etc. Am grijă să-mi selectez, de fiecare dată, surse credibile și bine documentate. Cum le identific? Mhmmmm… experiență relevantă în marketing research.
Citesc și legat de probleme uzuale cu care mă confrunt: furnizori de servicii, probleme domestice, etc.
Îmi folosește tot ce citesc?
Dincolo de ceea ce rezolv în viața mea zilnică, folosind cunostințele acumulate, tu m-ai citi dacă ai avea senzația că-ți povestesc bălării?
Dacă răspunsul e nu, atunci AI și răspunsul la întrebarea mea!
În condiții nomale nu pui preț/nu te intereseză opinia unuia pe care îl banuiești că vorbește doar ca să se ”audă”=vadă. Altfel, atunci când ai o problemă medicală, n-ai mai merge la medic, ci ai asculta-o pe tanti Vio de la 5!
Invariabil, specializările profesionale sunt însoțite de cărți multe, parcurse și înțelese și aplicate unde, dacă și când e cazul!
Specializarea mea are ghinionul să fie multidisciplinară, cultura și societatea înglobând un rol esențial. Practic, sunt condamnată să citesc. Și-mi place!
Imaginează-ți doar atât: dacă aș citi exclusiv Instagram, ce discurs aș avea? Repetă, te rog, exercițiul pentru medicul tău de familie, pentru mecanicul auto și pentru orice specialist căruia i te adresezi! E relaxantă și îți dă stare de confort proiecția imaginară, în care ceri soluții si păreri pentru probleme importante unor oameni instruiți pe Instagram?
Citește!!! Cât poți de mult! Îți modelează creierul și VIAȚA!
Fotografie creată de Alina Vilchenko, de la Pexels
Lasa-ne si cateva exemple de carti, ce recomanzi. Si din domeniul de CC si carti de beletristica.