Guest Post
Pentru că, aidoma oricărei ființe umane, am limitele mele, o las pe Georgeta o foarte bună amică, să vă vorbescă despre păr.
Și de ce i-ați da credit? Pentru că mi-ați dat credit mie, și eu i-l transfer acum ei! E Georgeta hairstylist? De plictiseală Georgeta și-a luat și diploma de hairstylist, dar tot marketing ”face”. Și între noi fie vorba, oricât le respect pe fetele care mă tund și coafeză, dacă vreau să-mi îngrijesc părul profi, tot pe Georgeta o întreb! De ce? Pentru că păr = biologie și chimie? E Georgeta biochimist? Nu! E una ca mine, care a pățit-o grav la un moment dat cu părul și, ca orice om căruia îi place cartea, s-a pus pe învățat, atât de mult încât acum o întrebăm toate din gașcă. Evident, DUPĂ ce dăm de belea. Invariabil…
Î: Să folosesc pentru păr produse cu silicon?
R: nu știu, întreab-o pe Georgeta!
Georgeta, ai legătura!
Atunci când vorbim de îngrijirea părului există un ingredient care a împărțit planeta în două. A creat furtuni pe social media, ”în grupuri de lectură’”, ”întâlniri kick off” și ”team building-uri la Moneasa”. Este ”mărul discordiei” până și în cele mai ”selecte cluburi din înalta societate”! A ajuns la Vatican și e în drum spre Africa, posibil Polul Nord. Oricum, ideea e că ori de câte ori își amintește cineva că a folosit un balsam de la Pantene se dezlănțuie Jihadul!?!?
Revenind la lucruri mai ,,realiste”, cu un simplu search pe google găsești nu mai puțin de 11 milioane de rezulate despre siliconi începând de la formule chimice ,,întortochiate” până la studii făcute și publicate de tanti Maricica cu titlul generic ”Pericolele nebănuite ale siliconilor!”.
Ce sunt de fapt siliconii?
Un silicon sau polisiloxan e un polimer care include orice compus sintetic format din unități repetate de siloxan, pe scurt, lanț de atomi alternativi de siliciu și atomi de oxigen, combinați cu carbon, hidrogen și uneori alte elemente. Ăăăăăăh…eu zic să ne oprim aici! Nu facem doctorat în chimie!
Și mai pe scurt și pe înțelesul tuturor, sunt niște substanțe hibride care există în peste 2000 de forme diferite și pe care, slavă lui Qutzalcoatl, nu ne obligă nimeni și nimic să le memorăm. E ok dacă ne rezumăm la a concluziona că, nefiind toți la fel, e posibil să facă lucruri foarte diferite! Detaliu care s-ar putea să fie important atunci când ne alegem un produs de îngrijire a părului sau când ne punem ochelarii să citim literele minuscule de pe eticheta (compoziția=INCI).
La ce sunt siliconii buni?!
Sunt folosiți în skincare și produse de îngrijire a părului încă din 1950 și sunt foarte… ”populari” . Reputație lor e ”clădită” pe parcursul a 70 de ani de ”controverse” și polemici interminabile pe toate grupurile și grupările posibile și imposibile, în toate mediile posibile. Eu o să mă rezum acum strict la îngrijirea părului, unde:
– țin sub control frizz-ul și calmează firele rebele;
– descâlcesc părul și îl fac ușor de pieptănat;
– dau strălucire;
– formează un strat protector pe suprafața firului de păr.
Folclor universal
Totuși, dacă siliconii sunt așa ,,mișto” de ce există atâtea mituri despre ei?! Ei bine…unele mituri au și un sâmbure de adevăr dar care din păcate ajunge într-un final să fie ”realitate distorsionată” și total lipsită de baza științifică!
Mit 1: ”Siliconii sunt compuși sintetici nocivi care îmbracă firul de par într-o folie dăunătoare, nu lasă părul să respire, provoacă mâncărimi și blochează absorbția ingredientelor eficiente și ”naturale” cum ar fi…uleiul de cocos!”
Well… siliconii sunt sintetici dar de aici nu rezultă neapărat că sunt și ”nocivi”. În realitate, topul celor mai toxice substanțe din lume este ocupat de câteva ”naturale”. Siliconii sunt departe de acest top, de fapt sunt atât de ”departe”, încât sunt folosiți în medicină la fabricarea unor medicamente, fiind considerați printre cele mai hipoalergenice ingrediente. Nu provoacă ,,mâncărimi” și nici nu ,,blochează” absorbția ingredientelor!
În schimb, uleiul de cocos poate crea ceva probleme pe o piele sensibilă, fiind susceptibil chiar la alergii. Deși rare, ele pot apărea și clar nu este o opțiune viabilă pentru toată lumea, când vorbim de îngrijirea părului.
Mit 2: ”Siliconul se lipește de firul de par, se adună strat peste strat, îl sufocă, îl îngreunează, iar părul ajunge să fie lipsit de volum, să ofere senzația de păr murdar, uleios”.
Siliconul creează într-adevăr un film pe firul de păr, dar nu în forma descrisă de cârcotași care țin neapărat să manipuleze opinia publică și să-și vândă produsele lor ”organice”! (Yeeeeap, marketing here!) Cum altfel ai putea face asta decât demonizând la maxim un ingredient pe care îl folosește firma concurentă. (Yeeeeeap, denigrarea concurenței – strategie anticoncurențială)
Părul sănătos este acoperit de un strat protector de acizi grași care permit părului să ”respire” și să își păstreze un echilibru de hidratare. Dacă dintr-un anumit motiv acest strat protector este distrus (eg., în urma decolorării, vopsirii repetate a părului, folosirii ondulatorului, a plăcii etc) firul absoarbe prea multă apă din mediul exterior, se încarcă cu ioni negativi rezultând mult frizz. Aici siliconul poate fi benefic pentru că înlocuiește acel strat protector distrus și formează în jurul firului de par o… plasă. De ce ”plasă” și nu ”film”?! Pentru că siliconii sunt permeabili, au o formă poroasă nu ”închid” cuticula complet, deci ”nu sufocă” firul de păr. În același timp, se dovedesc eficienți în a păstra un nivel optim de hidratare prin reducerea pierderii apei de la nivelul cuticulei.
Mit 3: ”Siliconul poate ajunge cu ușurință pe pielea capului prin pieptănare, de pe pernă, caz în care poate sufocă foliculul de păr. Dacă foliculul este asfixiat, din el va cădea acel fir de păr și nici nu va mai crește nimic!”
WELL…TOO MUCH DRAMA FOR MY TASTE!!! :))
Nici vorba de așa ceva! Deja ”trecem pe amfetamine”! După cum am scris deja, siliconii sunt folosiți în medicină, că atare au niște studii în spate și o legislație de respectat (yeeeeeap, mediul legislativ în marketing)! Nu pot fi puși ”random” pe piață. De asemenea, sunt folosiți în skincare (eg., cremele de îngrijire a feței, în primer-e, fonduri de ten) și într-o listă interminabilă de alte produse.
Mit 4: ”Acest ingredient oferă o falsă hidratare și o strălucire cauciucată…”
AGAIN DRAMA! :))
În fapt, hidratarea este cât se poate de reală, la fel și strălucirea. Dacă nu ar fi așa nu le-ar mai pune nimeni în nici un balsam atâta timp cât… oțetul e pe toate gardurile!
Mit 5: ”Siliconii creează build-up și îi poți da jos doar cu detergenți agresivi”.
Adevărat, unii siliconi pot crea build-up dar acest lucru este valabil pentru orice emolient, pentru că siliconii sunt în categoria emolientilor. Cât despre ”detergenții agresivi” lucrurile nu stau chiar așa. Un șampon ”normal” va curată siliconii fără probleme, nu există nici o baza științifică care să sugereze că ai nevoie de sodă caustică să dai jos un ușor build-up-ul de la un balsam de par.
Mit 6: ”Siliconii sunt ,,RĂI”! Iată ce trebuie să faci că să îți repari ,,greșeală” dacă din ,,neatenție” ai pus un balsam cu silicon”. Siliconi ,, RĂI” vs siliconi ,,BUNI”.
Povestea asta mă duce cu gândul la INCHIZIȚIE și la tribunalele ecleziastice care intenționau să combată ,,erezia”! :))
Cum presupun că s-a putut observă din ,,vânătoarea acerbă” de ,,etichete” există mai multe tipuri de siliconi. Mai sintetizat i-am putea încadra însă în două categorii. Cei solubili în apă (nu creează build-up) și insolubili în apă (creează build-up).
Exemple de siliconi solubili în apă: cyclomethicone; dimethicone copoyol; aurl methicone copolyol; orice silicon cu PEG
Exemple de siliconi insolubili în apă: amodimethicone; ceteraryl methicone; dimethicone; pheryl trimethicone; stearyl dimethicone
Concluzia?! To be or not to be…silicon free?!
Aici intervine the tricky part! Nu prea știi… până nu încerci! Mulți ”specialiști” se hazardează să facă reguli și să te convingă că ei știu mai bine, că ține de ce are nevoie părul tău. Ba chiar te îndeamnă să le înveți ”rețeta” lor ”sfânta”, pentru că doar așa vei găsi calea și adevărul, și la final, un par fără de păcat=siliconi! No comment!
Ok, și eu ce fac? Pun siliconi în păr sau nu?
Sfatul meu ar fi să cauți informații la persoanele care au un par similar cu al tău. Nu toate recomandările sunt valabile, dat fiind faptul că, există persoane care nu își pot identifica tipologia părului și nevoile acestuia. Ajung de multe ori să folosească produse care nu sunt potrivite pentru ei și astfel pot descalifica foarte ușor un produs prin review-uri negative.
Cu atâtea informații pe internet lucrurile pot fi îngreunate și de așa-zișii ”polițiști” ai ingredientelor, care îți pun o serie întreagă de restricții lăsându-te în imposibilitatea de a vizualiza tabloul complet!
Reamintește-ți că ai libertatea sa-ți alegi absolut orice produs consideri că îți aduce un beneficiu.
Ceea ce pentru unii nu funcționează s-ar putea că pentru alții să fie un game changer! Cele mai frumoase rezultate le-am văzut la persoane care au depășit frică de a experimenta.
P.S.1, aveti și sursa modernă a memei din titlu. Personal prefer variante mai clasice.
P.S.2, rog obervați elementele de marketing și CC
Pe Georgeta o putețti înjura personal pe grupul FB: Beauty&Skincare Forum, unde e moderator.