Unde sunt după nebunul si nefirescul prim an al pandemiei?

În viață înfruntăm diverse, bune sau neutre sau mai puțin bune. Vom ține minte și ne vor marca, în mod categoric, extremele.
Dintre toate, cele mai memorabile experiențe sunt cele prin care trecem nedorindu-le nimănui, pe care le înfruntăm mai mult sau mai puțin eroic, din care ieșim mai mult sau mai puțin șifonați și despre care vom avea ce povesti oricui (da, și nepoților!).

Pentru unii dintre voi, din păcate, anul pandemiei (primul an al pandemiei) pare o experiență dintr-astea!

A fost un an greu, pentru toți, în special pentru voi, cei care aveți mai mult decât oricine nevoie de socializare sănătoasă, de iesit în natură și de format legături durabile. Pentru că, da, legăturile formate în această parte a vieții vor fi semnificative pentru evoluția voastră umană și socio-profesională. E momentul în care selecționați indivizii cu care rezonați și interacționați după criterii mai complexe decât cele din liceu. Și formați asocieri și prietenii, mai ușor decât în etapele viitoare, când vor interveni mai mult autocenzura și alte genuri de interese.

Ați fost privați de toate acestea!

Pentru unii dintre voi izolarea a însemnat mai mult! Spații mici, în unele situații aglomerație și lipsă de intimitate, contact cu persoane cu care nu ați fi dorit să petreceți prea mult timp împreună, alteori, din contra, singurătate.
Oricum și orice, a fost prea mult și a contrazis legea naturală a firii care spune că suntem ființe sociale. Avem nevoie, căutăm și construim grupuri și relații. Suntem sănătoși emoțional, ne dezvoltăm armonios și evoluăm firesc făcând asta!

Bun, și? Sunt epuizat(ă), ce fac?

Poți să încerci să-ți recuperezi treptat viața. În porții mici, până te refamiliarizezi cu ea și/sau până îți trasezi noi contururi. Ar fi o idee să te angrenezi în multe activități simultan, dar poți sfârși prin epuizare, ceea ce nu cred că e dorit. Oricum trebuie să ”te miști” și să cauți soluții. Poate că nu iese din prima. Poate că soluțiie tale nu seamană cu ale altora, dar important e să fi confortabil(ă) cu ele și să-ți regăsești apetitul pentru viața ta.

Nu reușesc! Ce fac?
Poți cere ajutor, să accepți cu recunoștință și respect mâini întinse, fără a proiecta în și asupra celorlalți suferințele și nevoile. (Proiectia este un mecanism de apărare primitiv prin care persoana expulzează din sine si localizează în altul sentimente, dorințe, atitudini pe care nu le recunoaște sau le refuză în sine însuși. Obiectul asupra căruia este îndreptată proiecția poate fi o persoană, un lucru, o situație etc. Sursa: cafegradiva)

Am încercat diverse, tot nu reușesc! Am depresie?
Nu știu, doar un specialist  poate spune asta . Și tot el te poate ghida cu delicatețe în procesul regăsirii tale. Din fericire pentru stările acestea există oameni specializați și soluții. Unele decontate inclusiv de casa de asigurări, dacă ceri bilet de trimitere medicului tău de familie. Si medicii de familie și terapeuții știu cât de apăsătoarea fost pentru voi perioada asta și vă înțeleg, vă respecta intimitatea și vă ajută!

NU!
Alcoolul, ciocolata și iarba nu-s soluții. Poate că vă simțiți bine pe moment, dar problema de fond rămâne. Și, data următoare veți avea nevoie de și mai mult alcool, ciocolată sau iarbă. Apoi mai mult… 🙁

DA!
Mersul pe iarbă în picioarele goale, culesul de cireșe, băutul de apă din izvor de munte, sportul, vorbele cu bunici echilibrați și îmbrățișatul prietenilor dragi ajută. Nu rezolvă, dar ajută! În orice cantitate!!! Aduc claritate în gânduri și stimulează pofta de viață și experiențe noi. 🙂

Sunt funcțional
Felicitări! Ești un supraviețuitor! Continuă! Keep going!

Orice share poate fi de folos și altora! Mulțu! 

 

foto: @avasol144 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *